Sağlıklı İç Ortamlar
İçin Eş Zamanlı Hava Kalitesi İzleme
Hava Kalite Ölçümü ve Yönetimi Nedir?
Hava Kalite Ölçümü ve Yönetimi COVID-19 pandemisinin ortaya çıkması ile daha da önem kazanan bir sistem haline gelmiştir. Hava Kalite ölçümü ve yönetimi doğanın ve insan sağlığının korunmasını sağlayacak bir çok tespitte bulunulmasına yardımcı olmaktadır. Sistem binalarımızdaki hava kalitesini bir çok açıdan farklı kriterleri referans alarak ölçümlemektedir. Bu ölçümler binanın bulunduğu çevre koşulları, binaların kullanım amacı, binalardaki insan yoğunluğu gibi referanslar dikkate alınarak değerlendirilmektedir. Hava Kalite Ölçümü ve Yönetim sistemlerinin referans aldığı belli başlı değişkenler Karbondioksit, VOC (Volatile organic compounds), Karbonmonoksit, Oksijen, PM 1, PM 2.5, PM 10 ve Formaldehit sayılabilir.
SAĞLIKLI
HAVALANDIRMA
EŞZAMANLI
İZLEME
YÜKSEK SİSTEM
PERFORMANSI
Hava Kalite Ölçümü ve Yönetim Sistemi Neden Önemli?
Hava Kalite Ölçümü ve Yönetim sistemi tarafından ölçülen karbondioksit oranına en büyük katkı, iç mekanları kullanan insanlar tarafından sağlanmaktadır. Koronavirüs pandemisinin ortaya çıkması ile birlikte havalandırma sistemlerinin virüsün yayılmasını önlemede önemli bir faktör olduğu görülmüştür. Binaların kötü havalandırılması, karbondioksit oranın yüksek seviyelere çıkmasına, virüsün yayılma riskinin artmasına ve bir çok sağlık sorununa sebep olabilir. Bu nedenle karbondioksit seviyesinin gerçek zamanlı izlenmesi havalandırma sistemlerinin performansının kalitesini de ortaya çıkarmaktadır.
Sistemin referans aldığı bir önemli parametre de havadaki partikül miktarıdır. Havadaki mikron seviyesinde bulunan kirletici etkideki toz yoğunluğunun ölçülerek uzun vadede yaşanabilecek ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebilinir. PM “Partikül Madde” anlamına gelir. PM 2.5, boyutu 2.5 mikron veya daha küçük seviyesinde partikül hava kirleticilerini ifade eder. Bir insan saçının kesiti yaklaşık 50 mikron olduğu dikkate alınırsa PM 2.5 seviyesinde havadaki kirletici partikül seviyesinin ölçümünün ne kadar hassas ve önemli bir bilgi olduğu daha net anlaşılır. 2.5 mikron veya daha küçük kirletici partiküller vücudumuzdaki bir çok savunulması gereken sistemin içine sızabilmektedir. Partikül maddelerin başlıca kaynakları enerji santralleri ve fabrikaların havaya yaydığı atıklar ve orman yangınlarından kaynaklanan kimyasal atıklarıdır. Partikül maddeleri ortaya çıkaran ikincil kaynaklar ise kömür santralleri, otomobil egzozlarından çıkan kimyasallardır. Partikül maddelerin içindeki kimyasal maddelerin vücudun savunma mekanizmalarının içine kolaylıkla girebilme olasılığı düşünüldüğünde Hava Kalite Ölçümü ve Yönetim sisteminin oluşabilecek solunum yolu hastalıkları ile başlayıp uzun vadede kardiyovasküler etkiler olmak üzere bir çok hastalığın olma olasılığına karşı insan sağlığını koruyucu bir rolü olduğu görülmektedir.