Mekanik, Elektrik Ve İnsan Güvenliğine Yönelik Sistemlerin Yönetimi
Bina Otomasyon Sistemi Nedir?
Bina Otomasyon Sistemi değişen çevre koşullarını referans alarak binalarda bulunan mekanik, elektrik ve insan güvenliğine yönelik sistemleri izleyen, belli fonksiyonlar doğrultusunda çalıştıran, yönetim seviyesinde tüm alt sistemleri merkezileştiren ve verileri kayıt altına alıp raporlayabilen sistemlerdir.
Bu özellikleri sayesinde bina içinde bulunan insanlara daha konforlu, daha sağlıklı, daha güvenli bir yaşam ortamı oluşturulması sağlanırken; daha düşük maliyet, daha az iş gücü ve daha verimli bina işletmelerinin oluşması da sağlanmış olur. Bina Otomasyon Sistemleri, 1980 sonrasında teknolojik gelişmelerin hız kazanması ile birlikte, basit otomatik kontrol sistemlerinden, birbiriyle bütünleşik çalışan bilgisayar kontrollü karmaşık sistemlerle geniş bir uygulama alanı bulmuştur.
KOLAY
SİSTEM YÖNETİMİ
DÜŞÜK
ENERJİ TÜKETİMİ
ENERJİ
KONFOR DENGESİ
Günümüzden on yıllık yakın geleceğe baktığımızda ise makine öğrenme ve yapay zekâ sistemlerini oluşturan yazılım teknolojilerinin binalarımızda kullanılmaya başlandığı bir geleceğin geldiği görülmektedir. Bina Otomasyon Sistemlerinin gerek işletme masraflarını düşürmesi, gerekse sağladığı enerji ve iş gücü tasarrufu ile maliyet olarak 2-5 yıl arasında kendini amorti ettiği görülmektedir. Enerjinin daha da değer kazandığı günümüzde bina otomasyonu sistemlerinin getireceği teknolojik avantajlar uygulama alanının daha da genişlemesine ve küresel ısıtma sorununun kontrolüne de büyük katkı sağlayacaktır.
Bina Otomasyon Sistemi Neden Önemli?
- Binaların kullanım şekillerine göre farklı markalara ait kurulmuş sistemlerin bütünleşmesini sağlayarak sistemlerin birbiriyle etkileşimini sağlar.
Rutin ve tekrarlanan çalışma fonksiyonlarını yerine getirerek binanın sistem yönetimini basitleştirir.
Oluşturulan grafik arayüzler sayesinde binanın sistem yönetimi kolaylaşır ve müdahale süresi kısalır.
Binada yaşayan insanların ihtiyaçlarına ve acil durumlarda sistemlere doğru ve hızlı müdahale edilmesini sağlar.
Tesisin ihtiyaçlarına, büyüklüğüne, hizmet türüne ve genişleme ihtiyaçlarına göre programlama esnekliği sağlar.
- Geçmişe dönük kayıtların tutulması ve alarm yönetimi özelliği ile arızaların ve verimden düşen ekipmanların belirlenmesi mümkün hale gelir.
Binalarda daha düşük enerji tüketimi olanağı sağlar ve bu tüketimin sürdürülebilir hale gelebilmesine imkan verir.
Düşük enerji tüketimini sağlarken konfor şartlarından uzaklaşılmasını engelleyerek enerji-konfor dengesini sağlar.
Geniş bir uygulama alanında gerçekleştirdiği fonksiyonlar sayesinde iş gücünün verimli kullanılmasını sağlayarak İşletme maliyetlerinde tasarruf edilmesini sağlar.
Kontrol ettiği sistemlerin çalışma süreçlerinin kayıt altına alınması sonucunda koruyucu bakım, senelik bakım gibi işletmenin sürdürülebilir hale gelmesi için gereken stratejik planların oluşturulmasına ve yedek parça stok yönetimine katkı sağlar.